En yogis liv är inget enkelt liv

På träningsläger i Helsingin Astangajoogakoulu med Juha Javanainen och Petri Räisänen: Yoga for self transformation. Är ashtangayogametoden verkligen skadlig?

Sādhanā
Vi yogin har en sādhanā, en självständig spirituell daglig övning. Inom ashtangayoga handlar det om yamas, niyamas, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana, samadhi. Jag går inte in på alla dessa koncept nu, förutom asana där många av dessa ingår.

Att göra yogaövningar dagligen gör kroppen mer och mer finkänslig. Att göra yogaövningar varje dag gör även tankeverksamheten mer och mer finkänslig. Att göra yogaövningar dagligen skapar ett starkare förehållande till din spirituella del. Du vet, den delen som vetenskapen inte förstår sig på. De omätbara delarna. Även din mer intuitiva del. Den del av dig som kommer fram mitt på natten när du befinner dig under stjärnorna i en trygg skog.

Denna finkänslighet kan tas som en välsignelse, eller om utövaren inte har en stabil grund (läs: rotchakra – muladhara), som en förbannelse. En yogis liv är mer och mer simpelt. Simplicitet är dock inte alltid enkelt – i synnerhet då vår tankeverksamhet oftast vill krångla till saker och ting… helt i onödad. Skapa t.ex. onödig oro eller ångest. låter det bekant? 🙂

Att komma hem från jobb och lägga sig i soffan framför TVn är enkelt. Sådant finner vi inte längre någon njutning av. Njutning kommer numera från djupare inre saker.

Ashtangayoga som ett verktyg
Ashtangayoga har många asanor som görs i ett vinyasa flöde självständigt, men med assisteringar och stöd av lärare. Detta kallas för ‘mysore’ metoden som Sri K Pattabhi Jois lärde ut i Mysore i Indien (nu barnbarnet Sharath Jois).

Yoga är ett verktyg. Ashtangayoga är ett verktyg. En vass kniv är även ett verktyg. Om någon skär sig med en vass kniv är det ingen som skyller på kniven. Det är helt och hållet i användarens ansvar. Ashtangayoga är en otroligt vass kniv som hanterad med varsamhet kan åstadkomma magiska under. Vårdslöst viftande med en vass kniv leder förr eller senare däremot till att någon skadar sig. Ashtangayogan handlar bl.a. om att bygga upp disciplin genom att göra disciplinerade övningar. Även att göra ställningarna i samma ordning varje gång för att inte skapa obalanser i kroppen. Detta hör till en av de första vinyasa “flow yoga” systemen. Någon kanske tycker att det är tråkigt att göra ställningarna i samma ordning varje gång, och vill ha variation. Vem vill ha variation? Egot? Hur ska man lära sig tålamod om man inte övar det? Självdisciplin är som vilken muskel som helst. Ju mer den övas, desto starkare blir den.

Ahimsa – icke våld
Ashtangayogakniven bör hanteras varsamt med en fin känslighet. Ju större övertag ens ego-mind har över sitt väsen, desto mer sannolikt att utövaren skadar sig. Kanske man vill imponera på någon och lägga kroppen i en ställning så att knäna eller ryggen skadas om kroppen ännu inte är redo för det (tålamod är en av övningarna). Det är ofta enkelt att peka finger och beskylla andra för skador som uppstår. En del beskyller ashtangayoga för att vara en farlig yogametod som leder till skador. Om så är fallet är inte de grundläggande principerna hos utövaren på sin plats, nämligen yamas och niyamas! Ahimsa är en av dessa som metyder icke-våld eller att föra sig milt, mjuk och lätt i vardagen. Ahmisa appliceras till alla aspekter av ens liv. Till maten, hur man uppför sig, skvaller, och t.ex. till sin asana övning. Därför äter många yogin även vegetariansk eller vegansk kost, och även för kostens hälsosamma och renande egenskaper.

Sthira sukham asanam
Största orsaken till att yogaskador är otålighet. Många har svårt i början att acceptera att solhälsning A och B 5 gånger var räcker som asanaövningar. Man vill gå vidare till ställningar kroppen inte är redo för. Man vill kanske gå vidare till ställningar ens hjärna inte klarar av. Förstå då övningen är sthira och sukha, det vill säga stabil och säker, är det lämpligt att gå vidare i asanaserien till följande ställning. Det kan ta månader eller år. Någonting som kan vara svårt för mål-orienterade personer att acceptera.