Alexander Lemberg

Alexander Lemberg (E-RYT 200)
Alexander Lemberg (E-RYT 200)

Alexander undervisar traditionell yoga, Hatha och Ashtanga, lämpat för den moderna människan.

Från att undervisat olika stilar av yoga har Alexander landat in på ashtanga yoga, som han tränar regelbundet med sina lärare i Helsingin Astangajoogakoulu (kpjayi autoriserade lärare).

Juha Javanainen, Marke Murtomäki, Petri Räisänen, Simon Borg-Olivier är Alexanders länkar till Pattabhi Jois och Sharath Jois och den traditionella Ashtanga Yogans atmosfär.  Simon har tränat med många mästare, bl.a. Iyengar och Pattabhi Jois. Andra lärare som haft inflytande genom kortare workshoppar är Kino MacGregor, Sadhguru och Eddie Stern (honorary certified teacher kpjayi).

Alexander före yogan
I mina tidigare år blev jag intresserad av Qigong och har känt en stark dragning till naturen och allting som präglas av mystik. Jag började redan i gymnasiet göra Qigong nu och då, helst ute i naturen så långt borta från allt vägbuller som möjligt. Som ett ännu mindre barn i slutet av 80- och början på 90-talet tyckte jag om att leka ensam för mig själv utomhus (cykla, klättra i träd mm). Länkrundorna gör jag även nu helst ute i skogen där syrenivåerna i luften är klart högre än inne i städerna. Naturen är också största orsaken varför jag gillar slalomåkning när man får ta sig upp på högre landskap och känna av de naturliga krafterna med alla dess element.

Då jag blev pappa år 2010 började jag reflektera mera över kosten och vad jag vill mata mina barn med. Det är ju trots allt födan vi äter som används till att bygga upp cellerna i vår kropp, vilket ledde till att jag ändrade radikalt på mina egna matvanor för att bättre motsvara mina egna ideal. Jag märkte då att det fanns något mer utöver kosten. Hela den inre atmosfären. Det handlar inte bara om vad vi lägger på tallriken, utan även hur och varför vi äter. Äter vi för att lugna ner stress, domna bort kroppen, eller äter man i lugn och ro för att fylla på bränsle i kroppen? Även om jag sällan har varit övervikt så har jag ofta använt njutningen av maten som ett medel för att domna bort stress, oro och rastlöshet. Det är kanske inte ett så stort problem i sig, men då skräpmat, TV och datorer blir de enda tillfällen att koppla bort från sina tankar skapar man ett starkt beroende utifrån för att hitta samma lugn och harmoni inombords som njutningen av maten endast – tillfälligt – kan återställa. Teknologin i sig är det inget fel på. Teknologin är fantastisk, men man får ofta ställa sig frågan “använder jag teknologi, eller blir jag använd av teknologi?”.

Man kunde säga att föräldraskapet öppnade upp en spirituell transformation inom mig, som an efter blev mer och mer till en fysisk ständigt-pågående transformering.

Alla de här funderingarna ledde mej längre och längre bort från mina studier i datavetenskap vid Åbo Akademi, och in på en väg mot helhetsmässig hälsa och närvaro. Efter min första yogatimme kände jag att yogan med sin mystik är någonting jag behöver utforska. Jag började intuitivt  kombinera Qigong övningar med Yoga, och började ge yogatimmar där alla intäckter gick till förmån för barnträdgården Rosengårdens verksamhet i Ekenäs. Sedan har jag gett yogatimmar via MBI i Ekenäs, och fick hösten 2014 möjlighet att fungera som yogalärare i egna utrymmen. Qigong och Yoga kan i stora drag ses som två olika sätt att uppnå samma mål. Två olika vägskyltar som pekar åt samma håll. Mot mer aktiv närvaro i vardagen. En mera medveten tillvaro. Samadhi?

Yogalärare
År 2014-2015 studerade Alexander aktivt yoga i 12 månaders tid för en certifierad Yoga Alliance lärarutbildning (Hatha RYT-200) med sina lärare från England, Sue Woodd och Julie Hansen, och Suvi Hakala från Esbo. Temat för denna hatha yoga var Seasonal Yoga – hatha yoga ur de fem elementens perspektiv.

Då studierna var färdiga var det ändå någonting som fattades ur yogans del. År 2016 upptäckte Alexander ashtangayogans värld som gav en klar och väldefinierad metod och ett nytt djup till den egna övningen. Sedan dess har studerandet av yoga blivit mer aktivt och mer integrerat än under lärarutbildningstiden.

Hjälper yogan oss i dagliga livet?
Då vi stundvis lyckas separera oss från våra tankar (meditation), kommer vi in i en mer aktiv närvaro där alla yttre omständigheter vi ser omkringn oss inte förmår att påverka vår inre stillhet, vår medvetna tillvaro. Detta ger oss möjlighet att inse att vi har möjlighet att påverka tankar och idéer som vårt sinne producerar. Yoga är trots allt “mind control”, att själv kunna kontrollera sina tankar. Vid insomnia har du exempelvis inte kontroll över dina tankar.

Yogan ger mig kontinuerligt mer stillhet, lugn och acceptans i vardagen. Det är här som andning och meditation kommer in. Tänk att det kan vara kul att stå i kassakön och fokusera på sina andetag. Som en lek, för att se hur länge det går. Yogan påminner mig oftare än tidigare att spänna av i vardagen. Genom att öka sin kroppsmedvetenhet kännar man allt enklare och enklare av om man är spänd, hur man håller uppe sin fysiska och sin inre kropp.

16126_10152890616718691_8730400286803289478_n

Kom ihåg att berätta ifall du har någon skada eller sjukdom så kan vi förebygga vidare skador, och hjälpa rehabiliteringsprocessen. Alla yogar på egen risk och eget ansvar!