Alexander Lemberg

Alexander Lemberg (SWE/ENG)
Följ FB sidan Alexander Lemberg Yoga

Med härstammande läror från Krischnamacharya undervisar Alexander traditionell yoga, Hatha och Ashtanga, lämpat för den moderna människan.

Yogalärare, entusiast inom näringslära, juicing- och faste-expert, programmerare, ensamstånde förälder och personlig hälsocoach.

Alexander påbörjade sin yogaresa med lärare år 2012, men redan långt innan det hemma till olika yogavideor på nätet. Började lära ut flow-yoga år 2013 och ständigt utvecklat sitt lärande an efter. Krischnamacharya, Pattabhi Jois, BKS Iyengar och givetvis Patañjalis läror kommer allt närmare hjärtat, och Alexanders egen träning baseras på Ashtanga yoga med kpjayi certifierade lärare.

Guru
Läraren Alexander oftast tränar tillsammans med är Juha Javanainen (kpjayi authorized level 2) och Marke Murtomäki (kpjayi authorized level 2) i Helsingin Astangajoogakoulu.

Juha Javanainen, Marke Murtomäki, Petri Räisänen, Simon Borg-Olivier och är Alexanders länkar till Pattabhi Jois och Sharath Jois och den traditionella Ashtanga Yogans atmosfär.  Simon har tränat med många mästare, bl.a. Iyengar och Pattabhi Jois. Andra lärare som haft inflytande i kortare workshoppar är Kino MacGregor, Sadhguru och Eddie Stern (honorary certified teacher kpjayi).

Alexander före yogan
I mina tidigare år blev jag intresserad av Qigong och har känt en stark dragning till naturen och allting som präglas av mystik. Jag började redan i gymnasiet göra Qigong nu och då, helst ute i naturen så långt borta från allt vägbuller som möjligt. Som ett ännu mindre barn i slutet av 80- och början på 90-talet tyckte jag om att leka ensam för mig själv utomhus (cykla, klättra i träd mm). Länkrundorna gör jag även nu helst ute i skogen där syrenivåerna i luften är klart högre än inne i städerna. Naturen är också största orsaken varför jag gillar slalomåkning när man får ta sig upp på högre landskap och känna av de naturliga krafterna med alla dess element.

Då jag blev pappa år 2010 började jag reflektera mera över kosten och vad jag vill mata mina barn med. Det är ju trots allt födan vi äter som används till att bygga upp cellerna i vår kropp, vilket ledde till att jag ändrade radikalt på mina egna matvanor för att bättre motsvara mina egna ideal. Jag märkte då att det fanns något mer utöver kosten. Hela den inre atmosfären. Det handlar inte bara om vad vi lägger på tallriken, utan även hur och varför vi äter. Äter vi för att lugna ner stress, domna bort kroppen, eller äter man i lugn och ro för att fylla på bränsle i kroppen? Även om jag sällan har varit övervikt så har jag ofta använt njutningen av maten som ett medel för att domna bort stress, oro och rastlöshet. Det är kanske inte ett så stort problem i sig, men då skräpmat, TV och datorer blir de enda tillfällen att koppla bort från sina tankar skapar man ett starkt beroende utifrån för att hitta samma lugn och harmoni inombords som njutningen av maten endast – tillfälligt – kan återställa. Teknologin i sig är det inget fel på. Teknologin är fantastisk, men man får ofta ställa sig frågan “använder jag teknologi, eller blir jag använd av teknologi?”.

Man kunde säga att föräldraskapet öppnade upp en spirituell transformation inom mig, som an efter blev mer och mer till en fysisk ständigt-pågående tranformering.

Alla de här funderingarna ledde mej längre och längre bort från mina studier i datavetenskap vid Åbo Akademi, och in på en väg mot yoga, motion, meditation och holistisk hälsa. Efter min första yogatimme kände jag att yogan med sin mystik är någonting jag behöver utforska. Jag började intuitivt  kombinera Qigong övningar med Yoga, och började ge yogatimmar där alla intäckter gick till förmån för barnträdgården Rosengårdens verksamhet i Ekenäs. Sedan har jag gett yogatimmar via MBI i Ekenäs, och fick hösten 2014 möjlighet att fungera som yogalärare i egna utrymmen. Qigong och Yoga kan i stora drag ses som två olika sätt att uppnå samma mål. Två olika vägskyltar som pekar åt samma håll. Mot mer aktiv närvaro i vardagen. En mera medveten tillvaro. Samadhi?

Yogalärare
År 2014-2015 studerade Alexander aktivt yoga i 12 månaders tid för en certifierad Yoga Alliance lärarutbildning (Hatha RYT-200) med sina lärare från England, Sue Woodd och Julie Hansen, och Suvi Hakala från Esbo. Temat för denna hatha yoga var Seasonal Yoga – traditionell hatha yoga ur de fem elementens perspektiv. För att lärarna skulle få ett bra fotfäste i sina egna yogarutiner, sin egen sadha, hålls denna utbildning på minimi 12 månader, även om närstudierna omfattar endast 200 timmar i kontakt med lärarna.

Då studierna var färdiga var det ändå någonting som fattades ur yogans del. År 2016 upptäckte Alexander ashtangayogans mystikpräglade värld som gav ett en klar och väldefinierad metod och ett nytt djup till den egna övningen.

Hjälper yogan oss i dagliga livet?
När vi lyckas separera oss från våra tankar (meditation), det kan räcka med någon minut per dag, kommer vi in i en mer aktiv närvaro där alla yttre omständigheter vi ser omkringn oss inte förmår påverka vår inre stillhet, vår medvetna tillvaro. Detta ger oss möjlighet att inse att vi har möjlighet att påverka tankar och idéer som vårt sinne producerar. Yoga är trots allt “mind control”, att själv kunna kontrollera sina tankar. Vid insomnia har du exempelvis inte kontroll över dina tankar.

Yogan ger mig kontinuerligt mer stillhet, lugn och acceptans i vardagen. Det är här som andning och meditation kommer in. Tänk att det kan vara kul att stå i kassakön och fokusera på sina andetag. Som en lek, för att se hur länge det går. Yogan påminner mig oftare än tidigare att spänna av i vardagen. Genom att öka sin kroppsmedvetenhet kännar man allt enklare och enklare av om man är spänd, hur man håller uppe sin fysiska och sin inre kropp.

16126_10152890616718691_8730400286803289478_n

Yogaskola
Att starta en yogaverksamhet har varit en lång dröm för mig. Genom yogan vill jag inspirera så många människor som möjligt att vakna upp, och vill visa att yoga kan vara nyttigt för gemene man. Jag anser att yoga enkelt får fel image då man på bilder oftast ser vältränade lättklädda damer i utmanande ställningar och vill med mina yogaverksamhet visa att varken utséende, ålder eller kön spelar någon roll. Alla yogatimmar är öppna för alla! Kom med och prova!

Stil
I mina yogatimmar förstöker jag mitt bästa att få besökarna att ta sig tid och känna efter hur det känns i kroppen. Jag försöker i mån av möjlighet att visa alternativ och variationer om någonting känns för tungt eller krävande, så att alla har realistiska och säkra övningar att göra för att nå sina egna målsättningar. Vi yogar inte för yogans skull, utan för att bättre ta oss genom vardagens utmaningar med ro och nöje. Visst kan jag också vara en krävande lärare, och jag förväntar mig en god och hängiven insats av mina elever.

Kom ihåg att berätta ifall du har någon skada eller sjukdom så kan vi förebygga vidare skador, och hjälpa rehabiliteringsprocessen. Alla yogar på egen risk och eget ansvar!