!! OBS !! Alla har olika dygnsrytm, livsstil och livssituation. Den beskrivna dygnsrytmen här fungerar endast som beskrivning av ett exempel, men är absolut inte något sorts ideal som måste uppnås, och betyder inte att den skulle fungera för alla. Vi kan ha periorder i livet där kvällsträning är det enda som fungerar, och vice versa, periorder då morgonträning är det enda möjliga. Vi gör alla vad vi kan och vill med våra livsstilar. Du kan ta denna beskrivning på fullt allvar om du vill, eller som en mer lättsam läsning. Personer som har barn och familj gör klokt i att låta barnen gå i första hand, men ändå försöka hitta den värdefulla tiden för sig själv.

En bra tid för att göra övningarna är på morgonen/morgonnatten innan morgonmålet – men oftast också den mest utmanande tiden att börja med eftersom det oftast kräver en livsstilsförändring. Att göra morgonyoga en dag i veckan kan vara mer påfrestande för kroppen än att göra det varje dag. Tag ett stort kliv in i det okända redan från början, och lita på att metoden fungerar.

Många lägger efter en tid märke till att lusten att “festa och frossa” sakta tynar ut, matsmältningen blir bättre, energinivåer och humöret blir mer stabila, och rapporterar mer lugn och klarhet i vardagen – en känsla av att bli ett med sig själv och återfinna sin inre kontakt. De som tränat Primary Series i ett år brukar redan då ha djupt rotade förändringar, och är redo att påbörja Intermediate Series, Nadi Shodhana.

Regelbundenhet är viktigt för att upprätthålla en hälsosam rytm i kroppen, både för sinne och alla inre organ. Du kommer att vara härligt hungrig på morgonen efter din träning – vilket även har potential att bota vilka ätstörningar som helst (efter minimi 1 år av en regelbunden träningsrutin – inga mirakel händer på en vecka, eller med träning en gång varannan vecka).

Var konstistent i din träningsrutin, och försök träna samma tid på dygnet varje gång. Skippa inte morgonträningen om du inte kunnat sova eller gått i tid och sova – istället anpassa övningen därefter, om bara möjligt – men samtidigt var inte rädd att ta paus då du verkligen behöver det.

Dygnsrytmen ovan ger matsmältningsorganen minimi 12 timmars vila varje dag, vilket enligt många undersökningar har många hälsosamma nyttoeffekter på kroppen.

Idéell och traditionell yogisk dygnrytm

Tiderna nedan är bara ungefärliga som riktgivare, och alla har vi olika livssituationer med jobb, familj, mm. som bör tas i beaktande.

kl 04.00 – 08.00 tid för yogaträning (du börjar t.ex. kl 6 eller 7, eller 5.30… allting efter din livssituation)
kl 08.00 efter träningen: morgonmål
kl 13.00 lunch
kl 18.00 middag
kl 21.00 – … sovdags

Alex erbjuder morgonyogaundervisningen från kl 6 framåt, men du slipper in i salen och kan börja din övning redan kl 5.30 ifall du har en familj att mata innan skolan t.ex.. Vi justerar din mysore träning efter din livssituation. Nyblivna föräldrar kanske kan investera 30 minuter tid för sin träning, medan någon annan kanske kan investera i en 90 minuters träning. Fråga läraren om råd!

Observera att Line’s lektioner inte syns på ashtanga schemat. Du hittar hela yogaskolans schema här.

Mysore lektionerna på morgonen (och eftermiddagen) har glidande träningstid. Du kan exempelvis träna mellan kl 5.30 – 6.30 på morgonen då du har blivit initierad till träningen, även om läraren börjar undervisa först kl 6.00.