HÄLSOYOGA

MORGONYOGA MED ALEX

“En halvtimme om dagen, är bra för magen”

Skapa en spännande vardagsrutin där du själv styr och ställer, och starta dagen med en känsla av frihet!

4 veckor | 4 april – 27 april 2022 kl 6.40 – 7.10
4 viikkoa | 4 huhti – 27 huhti 2022 klo 6.40 – 7.10

30 minuter yoga 3 vardagsmorgnar per vecka på måndagar, tisdagar och onsdagar (undantagsvis tis, ons, tors efter påskhelgen)

Harjoittelemme puolen tunnin kolme arkiaamuna viikossa, maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin.

HÄLSOYOGA FÖR ALLA
TERVEYSJOOGAA KAIKILLE

VARFÖR YOGA?

Folk börjar träna yoga av olika orsaker. En vanlig orsak kan vara terapeutisk, för att uppnå bättre hälsa och välmående, eller slippa vanliga besvär, så som huvudvärk, ryggsmärtor, problem med magen, trötthet eller nedstämdhet.

En annan vanlig orsak för att bli mjukare och starkare i kroppen, eller uppnå mer fitness och släppa spänningar, vilket garanterat går i uppfyllelse då man verkligen gör sina övningar regelbundet.

Den sista orsaken kan vara andlig, kanske för att “hitta sig själv”, eller återupptäcka sin inre natur på djupare nivå, eller lära sig att släppa taget över stress och besvärliga tankar och överväldigande känslor.

VARFÖR TRÄNA PÅ MORGONEN?

Yogaövningar görs med fördel på så tom mage som möjligt eftersom detta i grund och botten är reningsövningar på alla plan.

Efter en nattsömn känns kroppen ofta styv och stel. Yogaövningar är ett utmärkt sätt att få alla vätskor i kroppen rörelse, och värmen, energin och blodet att flöda! Detta gynnar speciellt matsmältningsorganen.

Största utmaningen med morgonyoga är för de flesta att gå och lägga sig i tillräckligt god tid på kvällen. Var beredd på att du kan känna dig trött efter första träningsveckan, innan kroppen vant sig vid den nya rytmen.

REGELBUNDEN TRÄNING – LITE OCH OFTA

För att yogan skall ge önskade hälsofördelar och nyttoeffekter så behöver man träna regelbundet. Lite och ofta är bättre än en lång träning en gång per vecka. Detta är även filosofin för denna morgonyogakurs.

Alex Lemberg (Experienced Registered Yoga Teacher & Yoga Alliance Continuing Education Provider)
Pappa till två barn, och grundare av Raseborgs Yogaskola. Före detta ägare av Webholder, med bakgrund i matematik, programmering och vetenskap (ÅA).

LÄR KÄNNA DIN LÄRARE
TUTUSTU OPETTAJAASI

I min undervisning vill jag att eleven ska få maximal nytta av övningarna, oberoende av ålder eller kroppstyp. En stor del av mina elever har varit dubbelt min egen ålder, vilket har lärt mig att anpassa undervisningen och jag kan ge nyttiga alternativ som hjälper eleven att upprätthålla god hälsa. Det är då vi bjuds in till en helande transformeringsprocess.

En bra lärare måste förstå att en del övningar kan orsaka problem för vissa, och då kunna erbjuda andra alternativ med motsvarande nyttoeffekter. Vi tränar inte yoga för att passa in i något viss sorts mönster.

Jag välkomnar alla och vill se en bred skara av olika människor i yogasalen, vilket är någonting jag vill tro att jag har lyckats med. Yoga är, och ska finnas till för alla!

Inklusivitet måste synas bland skaran av deltagare i yogasalen, och inte bara vara ett slagord på sociala medier. Kom och träna med oss så får du yogaövningar som kompanjon för resten av ditt liv.

Välkommen! <3

– Alex Lemberg

KORT, KOMPLETT OCH EFFEKTIVT

Vi kommer att träna en ashtanga-baserad yogasekvens som är kort, men komplett, där vi effektivt väcker upp kroppen genom medvetna andetag, framåt-fällningar, bakåtböjningar, höftöppningar, roteringar och avslappning.

SOLHÄLSNINGAR (SURYA NAMASKARA)

Surya Namaskara A (Solhälsning A) kommer att vara den första övningen du lär dig träna utantill och självständigt. Denna övning kommer vi att använda som uppvärmning varje morgon innan vi gör alla andra yogaövningar (asana).

YOGASTÄLLNINGAR (ASANA)

Utthita Parśvakonāsana

En grundläggande, till synes simpel ställning, men som inte ska tas för givet av vana yogin. Öva dagligen.

Utthita Parśvakonāsana är en effektiv höftöppnande sidosträckning som passar för alla människor. Nybörjare stöder oftast armen mot låret istället för att lägga ena handen ner i golvet.

Du kommer att lära dig träna ca 10 st traditionella yogaställningar som stöder olika kroppsfunktioner.

Alla övningarna anpassas för var och en, och du får alla övningar på papper, så att du kan fortsätta att öva hemma. Även om du inte just nu klarar av att röra dina tår, så kan du träna solhälsningar.

Kom modigt med!

PLATSER

Detta är en större kurs där vi har gott om platser, men vänta inte till sista minuten med din anmälning om du vill rymmas med!

Du som vill träna mer än 30 minuter kan stanna en stund efter lektionerna och lära dig mer övningar utan extra kostnad!

Du som har seriekort till yogaskolan kan delta till lediga drop-in platser (om det finns lediga platser) om du inte vill förbinda dig till hela kursen. Du måste delta i hela första kursveckan om du kommer med som drop-in, och inte har tränat traditionell ashtanga yoga förut.

FÖR DIG SOM

Denna kurs passar för alla. Du behöver ingen tidigare erfarenhet i yoga eller meditation.

  • Möjligtvis känner dig för styv för att träna yoga, men likväl för dig som tränat yoga i många många år
  • Med glädje vill skapa en ny och mer spännande vardag
  • Söker efter bättre hälsa och välmående
  • Du behöver inte ha hälsobesvär för att komma med. Vi tränar för att fortsätta främja vår hälsa så långt som möjligt
  • Inte är rädd för att kämpa med regelbunden morgonträning
  • Vill lära dig en traditionell yogametod så att du även kan träna hemma självständigt utan att behöva fundera på vad du ska göra.
  • Behöver motvikt i vardagen

HURDAN YOGA?

Vi lär oss träna ashtanga och hatha yoga. Den första veckan i kursen är viktig, eftersom vi då lär oss grunderna för träningen och övningarna. Efter kursen har du lärt dig träna yoga självständigt, och kan fortsätta träna hemma om du så önskar, eller fortsätta delta i våra veckotimmar.

FÖRKUNSKAPER

Du behöver inga förkunskaper för att komma med. Den som vill kan smygträna sig igenom Alex’s Ashtanga Yoga Introduction Video Series på YouTube innan kursen börjar.

PRIS

ENBART MORGONKURSEN: 119€

KURS + 5x SERIEKORT: 159€ (spara 39€)

KURS + 10x SERIEKORT: 219€ (spara 49€)

Du får en faktura för kursen då vi har över minimi anmälda (6 st).

SPRÅK

Huvudsakligen hålls kursen på svenska. Om inte alla förstår svenska, så hålls kursen på engelska/finska och svenska.

TIDPUNKT OCH PLATS

Måndagar, tisdagar och onsdagar kl 6.40 – 7.10 i Raseborgs Yogaskola i Ekenäs / Raseborg. Kursen pågår från 4 april – 27 april 2022.

Efter påskhelgen har vi paus på måndag den 18 april, men tränar istället tisdag, onsdag och torsdag morgon den veckan (19, 20 och 21 april).

LÄRARE

Alex Lemberg

KURSEN INHIBERAD (FÖR FÅ ANMÄLNINGAR)

MORGONYOGA HÅLLS TROTS ALLT PÅ TISDAGAR, LÖRDAGAR OCH SÖNDAGAR. ANMÄL DIG SOM DROP-IN PÅ SCHEMAT!

Platserna är begränsade och din anmälning är bindande, och kan annulleras och återbetalas endast mot läkarintyg.

Paikkoja rajoitetusti ja sitova ilmoittautuminen. Kurssin voi peruuttaa veloituksetta lääkärintodistusta vastaan.