POWER YOGA I KARIS – STARTKURS

“Yoga livsstil för alla”

TRADITIONELL ASHTANGA YOGA
STARTKURS

ASTANGAJOOGAN PERUSTEET

-Perfekt för nya yogin, och utmärkt för redan vana yogin och yogalärare för att fördjupa sin träning – eller som repetition för dig som haft träningspaus!

8 x torsdagar 18.8. – 6.10.2022 kl 17.25 – 18.35
i Alexia House 3rd Floor / Karis
+ Videolektioner för att stöda hemmaträningen!
+ Obegränsad träning på Mysore lektioner i yogasalen i Ekenäs under kursens gång!

Börja yoga, eller tag din yogaträning till följande nivå med en erfaren yogalärare

Perfekt för nya yogin att starta en yogaträning och utmärkt för redan vana yogin att fördjupa sin träning av yoga och asana. Du kan förvänta dig att bli utmanad och lära dig nytt, oberoende av hur mycket eller lite du har tränat tidigare.

Under denna kurs lär du dig träna ashtanga yoga i takt till dina egna andetag. Du kommer att lära dig att aktivera ställningarna (the actions in asana), hur du styr energin i ställningarna, och ställningarnas inre arbete för att göra dem effektiva och potentiellt kunna ge dig hälsofördelar.

Du lär dig progressivt mer an efter under kursens gång, och du förväntas delta i hela kursen (denna kurs passar inte som drop-in).

Läxor veckovis och video

För att upprätthålla din yogaträning får du läxor varje vecka med enkla övningar som du antingen övar på hemma, eller på “Ashtanga Mysore” lektioner i yogasalen i Ekenäs så länge som denna kurs pågår (ingår i kurspriset).

Varje vecka får du en video med de nya övningarna från föregående session. I praktiken handlar det om ett par-tre nya ställningar max per vecka. Att göra hemmaträningen är obligatoriskt för att kunna delta i kursen.

Till läxorna behöver du inte reservera mer än ca 10-30 minuter tid per vecka, men du får givetvis göra din hemmaträning så ofta du vill. Att träna en lång träning per vecka är vanligen inte så effektivt om du vill se verkliga förändringar i både ditt liv, hälsotillstånd och välmående. Lite, men ofta, är receptet att följa.

Hemläxorna hittar du längre ner på sidan i kursprogrammet.

Egenträning & hälsofördelar

Ashtanga yoga är menat att tränas individuellt som en personlig yogaträning.

Den traditionella Mysore undervisningen är ashtangayogans unika styrka, där du lär dig snabbt att internalisera och förkroppsliga träningen, öka koncentration och fokus, och förbättra din allmänna hälsa.

I bästa fall kan du se mer styrka, uthållighet, smidighet, förbättrad matsmältning, reglering av nervsystem och sömn, redan efter ett par månader av träning!

För vem?

 • För helt nya som aldrig har yogat förut, och vill lära sig träna steg för steg helt från grunden.
 • För dig som tränat någon annan form av yoga, och vill fördjupa din träning med en erfaren yogalärare.
 • För dig som har tränat ashtanga yoga, men inte tränat självständigt (Mysore) och vill ha en enkel inkörsport till träningen.
 • För dig som har haft en träningspaus och vill repetera träningen helt från grunden och börja en Mysore träning.
 • För yogalärare som söker mer klarhet och djup i grunderna i hatha och ashtanga yoga, och vill utveckla en egenträning.

Ashtanga yoga kortfattat

 • Yogaställningar, asana, enligt traditionella träningsserier, som både hjälper till med inlärningen, och ger dig möjlighet att verkligen se dina egna framsteg.
 • Ställningarna länkas samma med andetag och rörelser, vinyāsa, som berättar hur vi går in- och ut, ur ställningarna.
 • Kontroll över inre stödmuskulatur, bandhas, redan från början. Lär dig använda ställningarnas mekanismer (the actions in asana).
 • Träning på tom mage (undvik att äta middag precis före träningen).
 • Värmande ujjayi andetag, ökad ämnesomsättning, svett och internt fokus (pratyāhāra). Hjälper till med att reglera nervsystem.
 • Blick och fokus, drshti, ger koncentration (dhārana), som du kan ta vidare till meditation (dhyāna).
 • Ställningarna är enkla i början, och blir gradvis mer och mer utmanande.
 • Man lär sig progressivt lite åt gången av träningsserierna i sin egen takt.
 • Du utvecklar en självständig träning (mysore style) som skräddarsys tillsammans med läraren till din kropp och livssituation.
 • Ashtanga yoga är menat att tränas individuellt som en personlig yogaträning. På en Mysore lektion tränar alla sin egen träning, och läraren hjälper var och en turvis.
 • Du får en yogaträning som du bär med dig hela livet.

Ashtanga yoga är unikt

Ashtanga yoga är ett unikt yogasystem där du lär dig traditionella hatha yoga ställningar, asana, som länkas samman med flödande andetag, vinyāsa.

Vi övar förbestämda träningsserier som du lär dig utantill ju mer du tränar. Eftersom ställningarna alltid kommer i samma ordning kommer du att märka av dina egna framsteg väldigt fort, och på så vis inspirerar dig själv att fortsätta träna.

Ökad ämnesomsättning

Du kommer att bli varm under träningen, var beredd på att svettas. Vanligtvis är de här övningarna främjande för matsmältningen och har en renande inverkan på hela kroppen. Träna på tom mage.

Ökat allmänt välmående är en vanlig bieffekt av träningen, och i bästa fall kan du se bestående förändringar i form av ökad smidighet, styrka, koncentration, reglering av nervsystem och förbättrad matsmältning redan efter några månaders träning.

Trikonasana – Triangle Pose. Stärkande för rygg och inre stödmuskulatur. Till viss mån höftöppnande.
Bild ur en lördags morgonlektion i Raseborgs Yogaskola

Baddha konasana – Bound Angle Pose. Höftöppnande sittande ställning.
Kvällslektion ledd ashtanga yoga

Träffa din lärare

Alex är en svenskspråkig finländare (swe, fin, eng) som blev intresserad av Indisk musik och kultur vid 18 års ålder kring år 2004, men började inte träna yoga asana förrän år 2013. Som relativt nybliven förälder år 2014 gick en 1-årig hatha-yogalärarutbildning (Seasonal Yoga) i Esbo med Sue Woodd, Suvi Hakala och Julie Hansen, och blev certifierad hatha yogalärare 2015.

“Med all kunskap från yogalärarutbildningen var det ändå någonting som fattades. Jag saknade struktur, riktning, tradition och vägledning i min egen yogaträning. Under sommaren 2016 kom jag i kontakt med ashtanga yoga på Petri Räisänens och Juha Javanainens sommarläger i Houtskär, och hittade allting jag saknade i min egen yogadisciplin… eller snarare avsaknad av egen disciplin och tradition. Jag kände mig välkommen i ashtanga yoga traditionen.”

Sedan dess har Alex undervisat över 3000 timmar för en bred skara olika människor, samtidigt som han hållit i trådarna för Raseborgs Yogaskola och själv fortsätter att träna, läsa och studera yoga med sina egna lärare. Längs med åren har Alex tränat med många olika yoga lärare under olika evenemang och kurser, såsom Eddie Stern, Kino McGregor, Simon Borg-Olivier, och kurser online med David Garrigues.

“I min undervisning vill jag att du ska få maximal nytta av övningarna, oberoende av ålder eller kroppstyp. En stor del av mina elever har varit dubbelt min egen ålder, vilket har lärt mig att anpassa undervisningen och jag kan ge nyttiga alternativ som hjälper eleven att upprätthålla god hälsa. Det är då vi bjuds in till en helande transformeringsprocess.

En bra lärare måste förstå att en del övningar kan orsaka problem för vissa, och då kunna erbjuda andra alternativ med motsvarande nyttoeffekter.

I min stil av undervisning kommer du att lära dig att styra dina sinnen inåt (pratyahara), få mer fokus, och träna i takt till dina egna andetag. Meditationen och koncentrationen gör träningen meningsfull, och är en inkörsport till dina inre dimensioner.

Vi börjar med enkla övningar, och ju mera du tränar, desto starkare, smidigare och mer koncentrerad kommer du att bli.”

Purvottanasana (Reverse Plank Pose)

SOLHÄLSNINGAR

Surya Namaskar A – Solhälsning A – Den första övningen som du kommer att lära dig träna i takt till dina egna andetag.

KURSSIOHJELMA – KURSPROGRAM (clicka för att läsa mer)

Curriculum – KURSPROGRAM

TRÄNINGENS FEM GRUNDPRINCIPER

#1: Höftens rörlighet & sthitih
#2: Vinyāsa – en definierad väg
#3: Yogiska hemligheter om ryggraden
#4: Sthira & sukha – Styrka och avslappning
#5: Andetag, bandhas, mudras och inre massage

Läxorna är obligatoriska att träna antingen hemma, eller på Ashtanga Mysore lektioner i Raseborgs Yogaskola.

18.8 kl 17.30 – 19.00 – Introduktion

Introduktionen bandas in om någon är frånvarande, och kan ses online efteråt.
Du kan inte delta i kursen utan denna introduktion.

Ashtanga Magic
Andetag, Ställning, Inre arbete och Koncentration

Asana grundprincip #1
Höftens rörlighet & samasthitih

Solar Power Part I
Solhälsning A, teknik, vinyasa och flow

Asana grundprincip #2
Vinyāsa – en definierad väg

Första ställningen
Trikonasana A – “The vinyāsa”

Enkla slutrörelser
Teori och träning

Din första alldeles egna Mysore-style yogaträning 😃

Detta är din allra första egna yogaträning som vi kommer att bygga till på varje vecka. Du får en video med de tre övningarna nedan för att komma igång med din hemmaträning. Börjar du redan bli lika taggad som jag? 😁😂Om du vill träna i yogasalen i Ekenäs får du hjälp av läraren och behöver inte titta på videon.

Hemläxa vecka 1 (ca 5-10 minuter)
Träna minst 2 gånger under veckan (hemma eller i yogasalen i Ekenäs)
– 5 Surya Namaskar A
– Trikonasana A
– Enkla slutrörelser

25.8 kl 17.25 – 18.35 – Vecka 2

Solar Power Part II
Surya Namaskara B

Asana grundprincip #3
Yogiska hemligheter om ryggraden

De första två ställningarna
Padangusthasana & Padahastasana, Trikonasana A & Trikonasana B

Bonus ställning
Vrksasana

Hemläxa vecka 2 (ca 15 minuter) – träna två gånger denna vecka:
– 5 Surya Namaskara A
– 3 Surya Namaskara B
– Padangusthasana + Padahastasana
– Trikonasana A & Trikonasana B
– Vrksasana
– Enkla slutrörelser

1.9 kl 17.25 – 18.35 – Vecka 3

Öppningsmantrat och grunderna för sanskrit uttal.

Nya ställningar
Parśvakonāsana A & Parśvakonāsana B

Sittande ställningar del I

Hemläxa vecka 3 (ca 15 minuter) – träna två gånger denna vecka:
– 5 Surya Namaskara A
– 3 Surya Namaskara B
– Padangusthasana + Padahastasana
– Trikonasana A & Trikonasana B
– New asanas: Parśvakonāsana A & B
– Vrksasana
– Dandasana + Paschimottanasana
– Enkla slutrörelser

8.9 kl 17.25 – 18.35 – Vecka 4

New asanas
Prasarita Padottanasana A, B, C, D

Asana grundprincip #4
Sthira & sukha – Styrka och avslappning

Sittande ställningar del II

Hemläxa vecka 4 (ca 20-30 minuter) – träna en eller två två gånger denna vecka:
– 5 Surya Namaskara A
– 3 Surya Namaskara B
– Padangusthasana + Padahastasana
– Trikonasana A & Trikonasana B
– Parśvakonāsana A & B
– New asanas: Prasarita Padottanasana A, B, C, D
– Dandasana + Paschimottanasana + Purvottanasana
– Enkla slutrörelser

15.9 kl 17.25 – 18.35 – Vecka 5

New asana
Parśvottanasana

Sittande ställningar del III

Asana grundprincip #5
Andetag, bandhas, mudras och inre massage

Hemläxa vecka 5 (ca 30 minuter) – träna en eller två gånger denna vecka:
– 5 Surya Namaskara A
– 3 Surya Namaskara B
– Padangusthasana + Padahastasana
– Trikonasana A & Trikonasana B
– Parśvakonāsana A & B
– Prasarita Padottanasana A, B, C, D
– New asana: Parśvottanasana
– Dandasana + Paschimottanasana + Purvottanasana + Ardha Baddha
– Enkla slutrörelser

Week 6-8

Resten av kursen planeras efter gruppen och gruppstorleken.

PRIS

Normalpris: 159€
Rabattgrupp: 149€ (HUS-anställda, pensionärer, studerande och under 18 åringar)

VAD INGÅR?

– 8 veckor träning med gruppundervisning i Karis (70min x 8)
– Läxor i form av hemmaträning varje vecka (obligatoriskt).
– Du som har möjlighet är välkommen till Raseborgs Yogaskola i Ekenäs och träna på “Ashtanga Mysore” lektioner under hela kursens gång (värde drygt 222€)
– Videon av hög kvalitet för att stöda din hemmaträning där nya övningarna från veckans träning demonstreras.
– Personliga justeringar och assistans av en erfaren yogalärare och utbildare (YACEP)
– Potentiellt kommer du att kunna se allmänna hälsofördelar redan efter kursen, så som förbättrad matsmältning, ämnesomsättning, reglering av nervsystem och sömn.
– Stark viljestyrka

FÖRKUNSKAPER

Du behöver varken vara vig eller stark för att komma med, och du kan förvänta dig att du verkligen kommer att lära dig någonting. Yoga är till för oss som behöver mjuka upp och ta hand om kroppen. Du har knappast hört någon säga att “nej nu e ja e nog fö skitiger för ti å gåå å tvätt mi”.

NYCKELORD

Kroppsvård, uthållighet, styrka, balans, koncentration och avslappning.

UTRUSTNING

Tag med en egen yogamatta om du har. Några lånemattor finns till hands.

Vi yogar barfota i mjuka och rörliga kläder. Håll magen tom åtminstone 2h innan träning, och undvik att dricka vatten precis före lektionen.

TIDPUNKT OCH PLATS

8 torsdagar 18 augusti – 6 oktober kl 17.25 – 18.35 i Alexia House 3rd floor. Centralagatan 100, Karis – Karjaa – Raseborg. 70min tränings-sessioner.

SPRÅK

Huvudsakligen hålls kursen på svenska. Om inte alla förstår svenska, så hålls kursen på helt eller delvis på engelska (om alla förstår engelska). Instruktioner på finska även möjligt. Voit kysyä kysymyksiä suomeksi.

LÄRARE

Alex Lemberg

ANMÄLNINGSFORMULÄR | ILMOITTAUTUMINEN

Platserna är begränsade och din anmälning är bindande, och kan annulleras och återbetalas endast mot läkarintyg.

Paikkoja rajoitetusti ja sitova ilmoittautuminen. Kurssin voi peruuttaa veloituksetta lääkärintodistusta vastaan.