ASHTANGA REPETITIONSKURS
27.8.2022 KL 10-13

Traditionall Ashtanga Yoga

REPETITIONSKURS

ASTANGAJOOGAN KERTAUSKURSSI

Lördag 27.8 kl 10.00 – 13.00
i Raseborgs Yogaskola / Ekenäs

Repetera yogans grunder

Denna kurs är designad för dig som haft en längre paus i träningen och vill hitta tillbaka till din yogaträning. Likväl passar kursen för dig som gått på ledda ashtanga timmar och vill börja träna på Mysore lektioner så som yogan passar dig bäst med individualiserad undervisning.

Det spelar ingen roll i vilket skick du har din kropp, om du är gammal eller ung, om du tränat länge eller om du är ny till övningarna – träningen anpassas för var och en. På Mysore lektioner tränar alla tillsammans, och undervisningen skräddarsys för dig efter tidigare erfarenhet, kropp, och mental kapacitet.

Kortkurs

Detta är en kortkurs (lördag 3h) där vi repeterar ingredienserna för en traditionell ashtanga yoga träning. Efter kursen har du en kort Mysore träning som du kan fortsätta träna på Ashtanga Yoga Mysore lektioner och lära dig mera.

Ashtanga & hälsofördelar

Ashtanga yoga är menat att tränas individuellt som en personlig yogaträning.

I bästa fall kan du se mer styrka, uthållighet, smidighet, förbättrad matsmältning, reglering av nervsystem och sömn, redan efter ett par månader av träning!

För vem?

 • För dig som har tränat ashtanga yoga, men inte tränat på Mysore lektioner, och vill ha en enkel inkörsport till träningen.
 • För dig som har haft en träningspaus och vill repetera träningen från grunden och fortsätta din Mysore träning.

Helt nya yogin rekommenderas börja från grundkurs, men är välkomna här också.

Ashtanga yoga kortfattat

 • Yogaställningar, asana, enligt traditionella träningsserier, som både hjälper till med inlärningen, och ger dig möjlighet att verkligen se dina egna framsteg.
 • Ställningarna länkas samma med andetag och rörelser, vinyāsa, som berättar hur vi går in- och ut, ur ställningarna.
 • Kontroll över inre stödmuskulatur, bandhas, redan från början. Lär dig använda ställningarnas mekanismer (the actions in asana).
 • Träning på tom mage (undvik att äta middag precis före träningen).
 • Värmande ujjayi andetag, ökad ämnesomsättning, svett och internt fokus (pratyāhāra). Hjälper till med att reglera nervsystem.
 • Blick och fokus, drshti, ger koncentration (dhārana), som du kan ta vidare till meditation (dhyāna).
 • Ställningarna är enkla i början, och blir gradvis mer och mer utmanande.
 • Man lär sig progressivt lite åt gången av träningsserierna i sin egen takt.
 • Du utvecklar en självständig träning (mysore style) som skräddarsys tillsammans med läraren till din kropp och livssituation.
 • Ashtanga yoga är menat att tränas individuellt som en personlig yogaträning. På en Mysore lektion tränar alla sin egen träning, och läraren hjälper var och en turvis. Nya deltagare får alltid mera hjälp tills man klarar sig mer självständigt.
 • Du får en yogaträning som du bär med dig hela livet.

Ashtanga yoga är unikt

Ashtanga yoga är ett unikt yogasystem där du lär dig traditionella hatha yoga ställningar, asana, som länkas samman med flödande andetag, vinyāsa.

Vi övar förbestämda träningsserier som du lär dig utantill ju mer du tränar. Eftersom ställningarna alltid kommer i samma ordning kommer du att märka av dina egna framsteg väldigt fort, och på så vis inspirerar dig själv att fortsätta träna.

Ökad ämnesomsättning

Du kommer att bli varm under träningen, var beredd på att svettas. Vanligtvis är de här övningarna främjande för matsmältningen och har en renande inverkan på hela kroppen. Träna på tom mage.

Ökat allmänt välmående är en vanlig bieffekt av träningen, och i bästa fall kan du se bestående förändringar i form av ökad smidighet, styrka, koncentration, reglering av nervsystem och förbättrad matsmältning redan efter några månaders träning.

Trikonasana – Triangle Pose. Stärkande för rygg och inre stödmuskulatur. Till viss mån höftöppnande.
Bild ur en lördags morgonlektion i Raseborgs Yogaskola

Baddha konasana – Bound Angle Pose. Höftöppnande sittande ställning.
Kvällslektion ledd ashtanga yoga i Raseborgs Yogaskola

Träffa din lärare

Alex är en svenskspråkig finländare (swe, fin, eng) som blev intresserad av Indisk musik och kultur vid 18 års ålder kring år 2004, men började inte träna yoga asana förrän år 2013. Som relativt nybliven förälder år 2014 gick en 1-årig hatha-yogalärarutbildning (Seasonal Yoga) i Esbo med Sue Woodd, Suvi Hakala och Julie Hansen, och blev certifierad lärare 2015.

“Med all kunskap från yogalärarutbildningen var det ändå någonting som fattades. Jag saknade struktur, riktning, tradition och vägledning i min egen yogaträning. Under sommaren 2016 kom jag i kontakt med ashtanga yoga på Petri Räisänens och Juha Javanainens sommarläger i Houtskär, och hittade allting jag saknade i min egen yogadisciplin… eller snarare avsaknad av egen disciplin och tradition. Jag kände mig välkommen i ashtanga yoga traditionen.”

Sedan dess har Alex undervisat över 3000 timmar för en bred skara olika människor, samtidigt som han hållit i trådarna för Raseborgs Yogaskola och själv fortsätter att träna, läsa och studera yoga med sina egna lärare. Längs med åren har Alex tränat med många olika yoga lärare under olika evenemang och kurser, såsom Eddie Stern, Kino McGregor, Simon Borg-Olivier, och kurser online med David Garrigues.

“I min undervisning vill jag att du ska få maximal nytta av övningarna, oberoende av ålder eller kroppstyp. En stor del av mina elever har varit dubbelt min egen ålder, vilket har lärt mig att anpassa undervisningen och jag kan ge nyttiga alternativ som hjälper eleven att upprätthålla god hälsa. Det är då vi bjuds in till en helande transformeringsprocess.

En bra lärare måste förstå att en del övningar kan orsaka problem för vissa, och då kunna erbjuda andra alternativ med motsvarande nyttoeffekter.

I min stil av undervisning kommer du att lära dig att styra dina sinnen inåt (pratyahara), få mer fokus, och träna i takt till dina egna andetag. Meditationen och koncentrationen gör träningen meningsfull, och är en inkörsport till dina inre dimensioner.

Vi börjar med enkla övningar, och ju mera du tränar, desto starkare, smidigare och mer koncentrerad kommer du att bli.”

Purvottanasana (Reverse Plank Pose)
Surya Namaskar A – Sun salutation A – This is the first sequence you will learn to practice

PRIS

Normalpris: 49€ 
Erbjudande: Kurs + 5x kort: 99€ (spara 29€)
Erbjudande: Kurs + 10x kort: 149€ (spara 39€)

Din plats bekräftas vid betald kursavgift.

NYCKELORD

Kroppsvård, Power Yoga, uthållighet, styrka, balans och avslappning.

UTRUSTNING

Tag med en egen yogamatta om du har. Några lånemattor finns till hands.

Vi yogar barfota i mjuka och rörliga kläder. Håll magen relativt tom innan träning, och undvik att dricka vatten precis före lektionen.

Undvik parfym i yogasalen.

SPRÅK

Huvudsakligen hålls kursen på svenska. Om inte alla förstår svenska, så hålls kursen på helt eller delvis på engelska (om alla förstår engelska). Instruktioner på finska även möjligt. Voit myös asioida suomeksi.

EFTER KURSEN

Efter kursen kan du fortsätta delta på Mysore hos oss, eller i vilken ashtanga yogaskola som helst!

After this starters course you will be able to practice ashtanga yoga as a moving meditation completely on your own from start to finish.

TEACHER

Alex Lemberg

REGISTRATION – ANMÄLNINGSFORMULÄR – ILMOITTAUTUMINEN

Detta är en bindande anmälan.

Paikkoja rajoitetusti ja sitova ilmoittautuminen.